Saturday, January 26, 2008

Ο Καλός Στρατιώτης Σβέικ

Ο Καλός Στρατιώτης Σβέικ (Švejk) είναι ένα ατελές σατυρικό διήγημα του Γιάροσλαβ Χάσεκ. Εικονογραφήθηκε από τον Γιόζεφ Λάντα μετά τον θάνατο του Χάσεκ. Περιγράφει τις περιπέτειες του στρατιώτη Σβέικ στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Υπόθεση: Το μυθιστόρημα αφηγείται την ιστορία του Τσέχου βετεράνου Γιόζεφ Σβέικ, και τις περιπέτειές του στο στρατό. Η ιστορία αρχίζει με την είδηση της δολοφονίας του αρχιδούκα Φερδινάνδου στο Σαράγεβο, που πυροδότησε τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο Σβέικ είναι τόσο ενθουσιώδης που θα υπηρετήσει τη χώρα του (ή μαλλον την χώρα στην οποία ανήκει η πατρίδα του) στο στρατό, που κανένας δεν μπορεί να αποφασίσει αν είναι απλά ανόητος ή θέλει να υπονομεύσει τον στρατό της Αυστροουγγαρίας. Η ιστορία περιγράφει γεγονότα που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους του πολέμου, δεδομένου ότι ο Σβέικ κατατάγεται στο στρατό και έχει διάφορες περιπέτειες, πρώτα στα μετόπισθεν του μετώπου, και έπειτα κατά τη διάρκεια μιας μεγάλης ανάβασης για να συναντήσει τη μονάδα του στη πρώτη γραμμή. Το ατελές μυθιστόρημα διακόπτεται απότομα προτού δωθεί στον Σβέικ η ευκαιρία να συμμετάσχει σε οποιοδήποτε μάχη ή να μπει στα χαρακώματα.

1 comment:

Anonymous said...

ΜΗΠΩΣ ΕΙΣΤΕ ΛΙΓΟ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΟΣ ΚΥΡΙΕ ΝΑ ΥΠΟΝΟΗΤΕ ΟΤΙ ΕΧΕΤΕ ΚΑΤΙ ΚΟΙΝΟ ΜΕ ΤΟΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗ ΣΒΕΙΚ?
ΟΠΟΙΟΙ ΦΟΡΑΝΕ ΦΟΥΣΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΜΑΤΩΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ??
Η "ΚΟΠΑΝΑ" ΣΤΟΝ ΑΚΑΠΝΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟ,ΜΕ ΜΟΝΟ ΑΝΤΙΠΑΛΟ, ΤΟΥΣ ΚΑΤΑ ΤΑ ΛΕΓΟΜΕΝΑ ΣΑΣ "ΚΑΡΑΒΑΝΑΔΕΣ" (ΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΠΡΟΤΙΣΤΩΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΕΧΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ, ΜΙΑ ΚΑΙ ΛΟΓΩ ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ - ΜΙΑ ΖΩΗ ΕΞΟΥΣΙΑΖΟΜΕΝΟΙ-ΣΥΓΚΡΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΣΥΜΕΤΟΧΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΕΝΟΣ ΠΟΛΕΜΟΥ??
Ο "ΠΟΛΥΣ" ΗΛΙΑΣ ΠΟΥ ΜΑΣ "ΣΥΓΚΙΝΗΣΕ" ΜΕ ΤΟ ΠΑΛΑΙΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΚΑΠΟΙΟΣ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΗΝ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ , ΣΥΝΗΘΩΣ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ,ΕΑΝ ΒΕΒΑΙΩΣ ΚΑΝΕΙ!!